group-therapyΗ ομαδική θεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας όπου οι θεραπευόμενοι συμμετέχουν σε ομάδες 5- 10 ατόμων με την καθοδήγηση- εποπτεία ενός ή δύο θεραπευτών. Στόχος της ομαδικής θεραπείας είναι να βοηθήσει τα άτομα που συμμετέχουν, να βελτιώσουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και τα προβλήματα της ζωής τους, την κατάκτηση προσωπικής αυτογνωσίας καθώς και την ανάπτυξη λειτουργικών τρόπων συσχετισμού με τους άλλους ανθρώπους.
Η ομαδική θεραπεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις των Ανθρώπων. Κάθε μέλος συνειδητοποιεί, πώς αντιλαμβάνονται οι άλλοι τη συμπεριφορά και τη στάση του, πώς δηλαδή οι άλλοι αντιδρούν και πώς αισθάνονται από την στάση και τους ρόλους που παίρνει απέναντί τους στο «εδώ και τώρα». Έτσι η ομάδα λειτουργεί σαν «καθρέφτης» για το κάθε άτομο και το βοηθάει να αντιληφθεί με ποιο τρόπο η συμπεριφορά του επηρεάζει κατ' επέκταση και τις σχέσεις του στον «έξω κόσμο», εκτός ομάδας.

Μέσα στην ομάδα η επαφή με τα άλλα μέλη σε ένα θεραπευτικό, προστατευμένο πλαίσιο, ενδυναμώνει το άτομο και το γεμίζει ελπίδα ώστε να προχωρήσει σε απαραίτητες ψυχολογικές διεργασίες που θα το οδηγήσουν σε προσωπικές αλλαγές.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες σε ομάδα πριν από αυτή την εμπειρία πιστεύουν πως είναι οι μοναδικοί που βιώνουν μια συγκεκριμένη δύσκολη κατάσταση, ή ένα ψυχοσωματικό σύμπτωμα. Στην ομάδα διαπιστώνουν ότι μοιράζονται τα ίδια συμπτώματα, τα ίδια συναισθήματα, τις ίδιες ανησυχίες με άλλα μέλη κι αυτό δρα λυτρωτικά και ανακουφιστικά.

Επίσης, η ανατροφοδότηση της ομάδας μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αλλάξει την οπτική με την οποία βλέπει τα πράγματα, ή/και να υιοθετήσει πιο δημιουργικές και αποτελεσματικές στάσεις απέναντι στα προβλήματα που το απασχολούν.

Η ομαδική θεραπεία είναι κατάλληλη και ενδείκνυται σε μια μεγάλη γκάμα δυσκολιών και προβλημάτων, από τις περιπτώσεις ανθρώπων που θέλουν να αναπτύξουν τις διαπροσωπικές τους δεξιότητες, μέχρι περιπτώσεις ατόμων που υποφέρουν από συναισθηματικές δυσκολίες, όπως το άγχος, η κατάθλιψη, κ.λ.π.