Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012 03:00

Κατάθλιψη - Συμπτώματα

Η κατάθλιψη είναι η νόσος του 21ου αιώνα στον αναπτυγμένο κόσμο. Η πιο συχνή ψυχική διαταραχή που θίγει σχεδόν όλες τις ηλικίες. Η επικράτησή της στον γενικό πληθυσμό είναι γύρω στο 6-8% με διπλάσιο το ποσοστό στις γυναίκες. Σύμφωνα με τις στατιστικές προβλέψεις το 2020 θα καταλάβει την 2η θέση παγκοσμίως αλλά στις δυτικές κοινωνίες την 1η.

 

Το κλινικό χαρακτηριστικό της κατάθλιψης είναι η πολυμορφία της. Άλλες φορές εμφανίζεται με προεξάρχοντα συμπτώματα την καταθλιπτική διάθεση, άλλοτε με σωματικές αιτιάσεις, διαταραχές ύπνου και όρεξης, άλλοτε με υπερένταση, εκρηκτικότητα, κρίσεις θυμού κ.ο.κ

Η κατάθλιψη είναι σοβαρή διαταραχή αντίθετα με ότι νομίζεται. Η πιθανότητα αυτοκτονίας είναι υψηλή. Στην ευρεία περιοχή της Ευρώπης, μόνο βεβαιωμένες αυτοκτονίες ανέρχονται στις 150.000 το χρόνο. Οι απόπειρες που δεν καταλήγουν στον θάνατο είναι πολλαπλάσιες.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης σύμφωνα με το DSM-IV ( Διαγνωστικό και Στατιστικό εργαλείο Ψυχολογικών Διαταραχών της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολόγων) είναι:

  1. Καταθλιπτική διάθεση που διαρκεί σχεδόν όλη την ημέρα και σχεδόν κάθε μέρα για δύο εβδομάδες.
  2. Απουσία ευχαρίστησης και μείωση του ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που στο παρελθόν ευχαριστούσαν το άτομο.
  3. 'Άγχος ,δυσφορία, φόβος, αίσθημα κινδύνου.
  4. Διαταραχές στον ύπνο. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο καταθλιπτικός κοιμάται πάρα πολλές ώρες, άλλες όπου δεν κοιμάται καθόλου, και άλλες όπου κάνει πολύ άστατο ύπνο(ξυπνά πολλές φορές μες τη νύχτα).Συνήθως ο καταθλιπτικός ξυπνά πολύ νωρίς το πρωί και δεν μπορεί να ξανακοιμηθεί.
  5. Κόπωση,εξάντληση,απώλεια ενέργειας. Συχνά το άτομο παραπονιέται ότι νιώθει συνέχεια κουρασμένο. Μπορεί να παραμένει σε αδράνεια όλη μέρα.
  6. Διαταραχές της όρεξης. Συνήθως η κατάθλιψη προκαλεί απώλεια της όρεξης για φαγητό. Ωστόσο μπορεί κάποια άτομα να νιώθουν αυξημένη όρεξη για φαγητό.
  7. Ελάττωση της σεξουαλικής διάθεσης.
  8. Δυσκολία στη συγκέντρωση, στη μνήμη και στη λήψη αποφάσεων. Η συγκέντρωση επηρεάζεται ώστε συχνά τα άτομα δυσκολεύονται να διαβάσουν, να δουλέψουν, να δουν τηλεόραση κλπ.
  9. Ανησυχία και απαισιοδοξία για το μέλλον. Το άτομο έχει αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό του, τους άλλους και το μέλλον.
  10. Ενοχές,χαμηλή αυτοεκτίμηση. Το άτομο κατηγορεί υπερβολικά τον εαυτό του για ότι αρνητικό του συμβαίνει. Πιστεύει ότι τιμωρείται για λάθη του παρελθόντος.
  11. Σωματικά συμπτώματα που δεν εξηγούνται με ιατρικές εξετάσεις και δεν ανταποκρίνονται σε φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία όπως: πόνος στο στήθος, πονοκέφαλοι, πόνος στη μέση, ναυτία, εμετός ,δυσκοιλιότητα, δυσκολία στην αναπνοή ,μυϊκοί σπασμοί.
  12. Εμμονή σε σκέψεις θανάτου και ιδέες αυτοκτονίας. Πιο σπάνια το άτομο όταν πια νιώθει τόσο απελπισμένο κάνει σκέψεις αυτοκτονίας. Στην περίπτωση αυτή είναι επείγουσα η βοήθεια από ειδικό.


Για να δοθεί η διάγνωση της κατάθλιψης χρειάζονται 5 από τα παραπάνω συμπτώματα. Σε αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνεται το σύμπτωμα 1 ή το σύμπτωμα 2.

Η κατάθλιψη προκαλεί μεγάλη συνεχή θλίψη που επηρεάζει την καθημερινή ζωή των ασθενών.

Η κατάθλιψη είναι ασθένεια. Δεν είναι η φυσιολογική αντίδραση που βιώνουν οι άνθρωποι όταν συμβούν δυσάρεστα γεγονότα στη ζωή όπως η απώλεια της εργασίας ή τραγικά συμβάντα όπως ο θάνατος κάποιου αγαπημένου προσώπου.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η πάθηση αυτή μπορεί να αντιμετωπισθεί με επιτυχία και ότι δυστυχώς ένας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας παραμένουν στη δυστυχία της κατάθλιψης επειδή η διάγνωση δεν γίνεται. Έχει υπολογιστεί ότι μόνο ένας στους τρεις ασθενείς με σοβαρής μορφής κατάθλιψη, λαμβάνει την περίθαλψη που χρειάζεται. Για τους περισσότερους ασθενείς, ακόμη και για αυτούς με πολύ βαριά κατάθλιψη, υπάρχουν σήμερα αποτελεσματικές θεραπείες.

Τέλος αυτό που χρειάζεται να έχει κανείς κατά νου είναι ότι η κατάθλιψη αποτελεί μια κατάσταση που τυγχάνει βελτίωσης με την υποστήριξη κοντινών προσώπων και τη βοήθεια του ειδικού.