Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013 00:34

“Ενοχή και Σωματοποίηση”

ΔΩΡΕΑν ημερίδα από την Ελληνική Ψυχοσωματική Εταιρεία

Η οργάνωση του Μετα -Συμποσίου αποσκοπεί στην δυνατότητα διεύρυνσης και εμβάθυνσης του διαλόγου και μίας εκ των υστέρων διεργασίας γύρω από κλινικά και θεωρητικά ζητήματα τα οποία τέθηκαν στις εργασίες του Συμποσίου. Το έναυσμα και το άνοιγμα της συζήτησης για κάθε εισήγηση, δίνεται μέσα από έναν σύντομο αρχικό σχολιασμό. Το πλήρες κείμενο ή η εκτεταμένη περίληψη των εισηγήσεων του Συμποσίου είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική σελίδα της ΕΨΣΕ.
23 Νοεμβρίου 2013
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50
Ώρες: 9:30 έως 14:00.


Πρόγραμμα της Ημερίδας
9:30 – 10:15
Συζήτηση της ομιλίας: Πένθος, μελαγχολία και σωματοποίηση (Claude Smadja)
Εισήγηση και συντονισμός: Φώτης Μπόμπος & Μαρία Κισσανδράκη
10:15 – 11:00
Συζήτηση της ομιλίας: Πεπρωμένα και σήμαντρα της ενοχής (Άννα Ποταμιάνου)
Εισήγηση και συντονισμός: Αθανάσιος Αλεξανδρίδης & Αντωνία Φυρίγου 11:00 – 11:30 διάλειμμα
11:30 – 12:15
Συζήτηση της ομιλίας: Ενοχή και καταστροφικότητα (Σάββας Σαββόπουλος)
Εισήγηση και συντονισμός: Γιάννης Βαρτζόπουλος & Ναντίνα Κανελλοπούλου
12:15 – 13:00
Συζήτηση της ομιλίας: Ενεστώσα ενοχή (Ιάκωβος Κλεώπας)
Εισήγηση και συντονισμός: Δημήτρης Σακελλάρης & Αργυρώ Γεράση
13:00 – 13:45
Συζήτηση της ομιλίας: Ο παρανοϊκός, ο χρηστικός και η σχέση (Cesar Botella)
Εισήγηση και συντονισμός: Marilia Aisenstein & Ελίζα Νικολοπούλο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία
Η Ελληνική Ψυχοσωματική Εταιρεία (ΕΨΣΕ) ιδρύθηκε ως εταιρεία το 2001 και είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ψυχοσωματικής – PierreMarty. Η δημιουργία της, ξεκίνησε το 1995 με την πρωτοβουλία της κυρίας Άννας Ποταμιάνου, η οποία ήταν ήδη μέλος και διδάσκουσα στον αρχικό πυρήνα της σημερινής Διεθνούς Ένωσης Ψυχοσωματικής. Δηλαδή στο InstitutdePsychosomatique στο Παρίσι, το οποίο δημιουργήθηκε το 1975 από τους PierreMarty και MichelFain.
Συγκροτήθηκε έτσι στην Αθήνα μία πρώτη ομάδα από ψυχαναλυτές, μέλη της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης (IPA), με ένα ιδιαίτερο κλινικό και θεωρητικό ενδιαφέρον για την ψυχοσωματική. Τα επόμενα χρόνια, τα μέλη της αρχικής ομάδας πραγματοποίησαν την εκπαίδευση στην ψυχοσωματική, κυρίως στο Παρίσι, στην IPSO και ένα μέρος της στην Αθήνα.
Το 2005 η Ελληνική Ψυχοσωματική Εταιρεία αναγνωρίστηκε από την Διεθνή Ψυχοσωματική Ένωση (Αssociation ΙnternationaledePsychosomatiquePierreMarty – AIPPM) ως μία από τις εταιρείες που παρέχουν εκπαίδευση στο πλαίσιο των κανονισμών της Διεθνούς Ένωσης. Έχει το δικαίωμα να παρέχει αυτόνομα ένα πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα σπουδών στην ψυχαναλυτική ψυχοσωματική στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Διεθνούς Ένωσης Ψυχοσωματικής, η πλήρης εκπαίδευση στην ψυχαναλυτική ψυχοσωματική προϋποθέτει την προηγηθείσα ή την ταυτόχρονη ψυχαναλυτική εκπαίδευση σε μία από τις εταιρείες – μέλη της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης.
Εκτός των εσωτερικών δραστηριοτήτων, ένα σημαντικό μέρος των επιδιώξεων και του έργου της Εταιρείας είναι η ανάπτυξη της κλινικής και θεωρητικής έρευνας και εφαρμογής της ψυχοσωματικής μέσα από διεπιστημονικές συνεργασίες, με φορείς υγείας και εκπαίδευσης.
Σημαντικό πεδίο δραστηριοτήτων της ΕΨΣΕ αφορά στις συνεργασίες με συναδέλφους οι οποίοι εργάζονται στον χώρο της ψυχικής υγείας, καθώς επίσης με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων οι οποίοι από την δική τους κλινική εμπειρία αναγνωρίζουν την σημασία της ψυχικής λειτουργίας στην εκδήλωση ή την πορεία ενός σωματικού νοσήματος.
Διεύθυνση: Γούναρη 32,153 43 Αγία Παρασκευή ΑΤΤΙΚΗΣ
E-mail: info@psychosomatic-society.gr & psysom-s@otenet.gr