Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2012 03:00

Κρίση Πανικού

Η διαταραχή πανικού είναι από τις πιο συχνές ψυχικές παθήσεις κατά την οποία ο ασθενής παρουσιάζει αιφνίδια και απρόσμενα επεισόδια έντονου φόβου και άγχους. Ο πανικός, το έντονο δηλαδή άγχος,συνοδεύεται από μια πληθώρα συμπτωμάτων τόσο σωματικών όσο και ψυχολογικών που συνιστούν τη λεγόμενη κρίση πανικού.

Συνηθισμένα σωματικά συμπτώματα είναι τα εξής:

  1. Τρέμουλο
  2. Ιδρώτες
  3. Πόνο στο στήθος
  4. Ταχυπαλμία
  5. Δύσπνοια
  6. Αίσθημα ασφυξίας
  7. Αίσθημα πνιγμού
  8. Αναγούλες, ναυτία
  9. Κράμπες
  10. Ζαλάδα
  11. Μουδιάσματα ή μυρμηγκιάσματα στα χέρια
  12. Ρίγος ή εξάψεις
  13. Αίσθημα αδυναμίας και τάση λιποθυμίας

Συνηθισμένα ψυχολογικά συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Αδυναμία προσοχής και συγκέντρωσης
  • Φόβος ότι μπορεί να πάθει κάτι σημαντικό η υγεία του (π.χ. έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.λ.π.)
  • Φόβος ότι το άτομο θα χάσει τον έλεγχο
  • Φόβος ότι μπορεί να 'τρελαθεί'

Κάθε άτομο που παρουσιάζει κρίση πανικού έχει συνήθως κάποιον συνδυασμό από τα παραπάνω συμπτώματα, τα οποία κλιμακώνονται πολύ γρήγορα. Επίσης ένας ασθενής θεωρείται ότι πάσχει από διαταραχή πανικού όταν μετά από μία κρίση πανικού έχει για χρονικό διάστημα τουλάχιστο ενός μηνός, έντονο διαρκή φόβο επανάληψης της κρίσης πανικού. Πολλά από τα σημεία και συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς κατά τις κρίσεις πανικού, είναι παρόμοια με αυτά που εκδηλώνονται λόγω σοβαρών παθήσεων της καρδιάς, του εγκεφάλου, των πνευμόνων και του πεπτικού συστήματος. Το άτομο μπορεί να τρέξει στα επείγοντα ενός νοσοκομείου αν και τις περισσότερες φορές μέχρι να φτάσει κανείς στα επείγοντα ήδη τα συμπτώματα έχουν αρχίσει να περνάνε και μόνο ο φόβος μπορεί να έχει παραμείνει ή η απορία για το τι τα προκάλεσε.

Ιδιαίτερα στην αρχή, τα άτομα με διαταραχή πανικού πιστεύουν ότι πάσχουν από κάτι άλλο. . Γι'αυτό τον λόγο όταν κανείς πάθει μια κρίση πανικού είναι σωστό να κάνει μια σειρά απλών εξετάσεων για να αποκλειστούν πιθανά προβλήματα άλλης φύσηςόπως για παράδειγμα έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακές αρρυθμίες, εγκεφαλικά επεισόδια, επιληψία, υπερθυρεοειδισμό.

Πολλοί ασθενείς με διαταραχή πανικού, δεν ζητούν ιατρική βοήθεια. Η διαταραχή πανικού μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά. Υπάρχουν φάρμακα και ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι που με επιτυχία βοηθούν τον ασθενή να ελέγξει ή ακόμη και να απαλλαγεί από το πρόβλημα Συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας μπορεί να εξαλείψει τις διαταραχές αυτές στην μεγάλη πλειοψηφία των πασχόντων.

Αξίζει λοιπόν κανείς να αναζητήσει θεραπεία γιατί η πιθανότητα να περάσει από μόνη της η διαταραχή είναι πολύ μικρή.